Piharakenteet tuotteiden kehityshistoria

Aluksi oli yksi tarve. Siitä syntyi tuoteperhe.

SafeWalk piharakenteet on suunniteltu pitkäikäisiksi. Ne tarjoavat innovatiivisia ratkaisuja tavallisiin pihan ja rannan ongelmiin. – ”Loppu on historiaa”. Ja tässä se on:


Ensimmäisen kerran tarve PihaPolun kaltaiselle tuotteelle huomattiin ’80 luvun alkuvuosina. Se johti ongelman ratkaisuun yleisellä tasolla: hahmotelma tarpeista luotiin. – Oli ratkaistava seuraavat asiat:

Kuinka rakentaa päällystetty kulkuväylä, joka täyttää seuraavat vaatimukset:

 • Rakentaminen/asentaminen ei saa vahingoittaa vanhojen puiden juuria.
 • Kulkuväylä ei saa menettää muotoaan (=laatat ”irvistää”) jos polun alla olevat puun juuret kohottavat maata polun alla.
 • Päällysteen on pysyttävä paikoillaan, eikä sen pidä tarvita suurta korjaustyötä jos satunnainen pieni tulvavesi huuhtelee polun yli.
 • Se ei saa kerätä vettä tai roskia. Täytyy olla helposti puhdistettavissa ja kuivua nopeasti.
 • Asentamisen tulee olla helppoa. Pintamaahan kosketaan vain hyvin vähän. Parasta olisi, jos yhtään maata ei poistettaisi tai lisättäisi; eikä kaivamista tarvittaisi ollenkaan.
 • Se ei saa olla liukas. Oltava turvallinen kävellä sateella ja yöllä.
 • Lumen poistaminen talvella on oltava helppoa.
 • Olisi hienoa, mutta ei välttämätöntä jos: Se olisi siirrettävissä toiseen asennuspaikkaan, myrkytön, ei tarvitse ylläpitoa moneen vuoteen. Käyttöikä useita kymmenia vuosia.
 • Ja lopuksi, mutta ei vähäisimpänä: Sen tulee olla kokonaistaloudellisesti järkevä investointi.

Jos on kokemusta puutarhatyöstä niin ymmärtää, että nämä ”vaatimukset” ovat melkein mahdottomia ratkaista tavanomaisilla puuhun ja kiveen perustuvilla keinoilla.

Yhä vaikeampi ratkaista

Aivan kuin ratkaisun löytäminen ongelmaan ei olisi ollut tarpeeksi vaikeaa, vuodet 1995-6 nostivat vanhan vaivaavan ongelman uusiin korkeuksiin. Ymmärrettiin, että sama yleinen tarve turvalliseen kävelyyn oli läsnä myös veden alla. Ratkaisua kaivattiin kipeästi.

Miksi? No, veteen kahlaamiseen liittyy huono näkyvyys ja yleensä se tehdään paljailla jaloilla. Terävään kiveen osuminen on kivuliasta ja liukas kivi alaspäin viettävällä rannalla on vaarallinen. Kun vanhenee, riskit kasvavat. Lopputulos: Uiminen ei ole enää hauskaa.

Lopulta elokuun alussa 2003 tuli ensimmäinen todellinen läpimurto. Yleispätevä ratkaisu oli mahdollinen ja se oli sen aikaisen tuotantoteknologian avulla toteutettavissa.

Vuoteen 2005 mennessä suunnitelmat olivat kypsyneet. Käytettävyyttä lisääviä piirteitä oli lisätty ja turvallisuus oli nostettu yli muiden tarpeiden. Vuonna 2006 valmistettiin ja asennettiin useita prototyyppejä. ”Paljaan jalan” palaute oli ennakoituakin parempi. Rakenteet ovat olleet käytössä siitä alkaen.

Prototyypit opettivat yhden ja toisenkin asian. Suunnittelu- ja kehitystyön tempoa nostettiin. Uusia ominaisuuksia lisättiin tuotteisiin ja joitakin poistettiin. Välillä työ keskeytettiin ja tuoreiden ideoidan annettiin suodattua prosessiin. Tämä sisälsi keskusteluja mahdollisten asiakkaiden kanssa ja heidän tarpeidensa kuuntelua. Suunnittelutyötä jatkettiin ja joskus laajojenkin kokonaisuuksien suunnittelu aloitettiin uudelleen aivan tyhjästä. Useat innovaatiot tekivät rakenteen joustavammaksi ja toimivammaksi – ja vähensivät hintaa loppukäyttäjälle.

Nyt käsissämme on 4. sukupolven SafeWalk piharakennejärjestelmä. Siihen kuuluu useita tuoteryhmiä ja se sisältää innovatiivisia teknologioita kuten esim. FeatherTouch, Girder It ja VarioFeatures. Turvallisuusominaisuudet on integroitu ja valinnaisia. Järjestelmä on modulaarinen, laajennettavissa ja valmistettu sopivimmista saatavilla olevista materiaaleista. – Kun huomattiin, että lisäsuunnittelulla kokonaisuutta ei voitu enää parantaa, oli aika aloittaa tuotanto.

Voimme tarjota

Valmistamme ajattomia SafeWalk piharakenteita. Niiden ominaisuuksiin sisältyy seuraavat, yllä lueteltujen ’vaatimusten’ lisäksi:

 • Lähes universaalisti käytettävissä maalla, rannalla, vedenrajassa ja jopa veden alla.
 • Kattaa tarpeen kiivetä jyrkkiä rinteitä (n. 12 – jopa 45 asteeseen). PihaPortaat.
 • Turvallisempi käyttää kaikella säällä, päivällä ja yöllä.
 • Hyvin kestävä ja juurien kasvu vaikuttaa vain vähän.
 • Estää kasvien kasvamisen kulkupinnalle.
 • Helppo muuttaa ulkonäköä tarvittaessa.
 • Ei vahingoita ympäristöä. Päinvastoin: Suojaa maan pintakerrosta eroosiolta.
 • Hyvin pieni visuaalinen vaikutus luonnonkauniilla rannoilla.
 • Raskaita koneita ei tarvita asennustyössä. Vähäinen määrä maata joudutaan siirtämään tai ei ollenkaan.

Uskomme, että olemme onnistuneet hyvin tämän pulman ratkaisemisessa. Nyt on aika antaa myös sinun nauttia tuloksista !

SafeWalk piharakenteilla on lukuisia käyttökohteita. Vain mielikuvituksesi on rajana. Minne asentaisit tuotteen nauttiaksesi siitä perheen ja ystävien kanssa? Ajattele sitä.

(Kirjoitettu vuodenvaihteessa 2007-2008 englanniksi. Käännetty suomeksi marraskuussa 2010.)


Jälkikirjoitus 2010

SafeWalk Piharakenteet ovat nyt viidennessä (5.) sukupolvessa. Raaka-aine tuotannon aloituksen yhteydessä 1) panostettiin tuotteiden ulkoiseen olemukseen ja valittiin kauniisti uritettu pinta joka leikkii valon kanssa. Se on vähemmän altis naarmuille. Toiseksi 2) raaka-aineeseen tehtiin kahdenkertainen pinnoitus. Helmiäismäinen pinta on kiiltävä ja helpompi pitää puhtaana. Lisäksi pinta kestää kaikkia pihan kemikaaleja kuten kalkkia ja virtsaa – niitä kohdistuu väistämättä ulos asennettuun tuotteeseen vuosien kuluessa. Kolmanneksi 3) kasvatettiin eräitä mittoja n. 20% jolla saavutettiin n. 35% etu eräissä tärkeissä ominaisuuksissa, ja lopuksi 4) laajennettiin turvavalaistuksen toteutustapoja.